Watch Now

Primavera Sound, 19 anys d’excepcionalitat

Si han de parpellejar, facin-ho ara. Perquè la dinovena edició de Primavera Sound arrenca avui oficialment amb el concert del quintet barceloní Kelly Kapøwsky a la sala Apolo de Barcelona i no s’aturarà fins a la matinada del diumenge 2 de juny, quan DJ Coco posi la cirereta al pastís en aquesta mateixa sala i comenci així el camí que ens conduirà cap al vintè aniversari del festival. Enmig passaran moltes, moltíssimes coses. Coses que no passen a cap altre festival del món i que s’han de viure per entendre perquè Primavera Sound és una raresa. Una anomalia. Una excepció. Si han de parpellejar, facin-ho ara perquè enguany hi ha més Primavera Sound que mai.

Hi ha 295 artistes que oferiran 311 actuacions al llarg d’una setmana. Vénen de gairebé 40 països diferents i cadascun des de la seva pròpia manera d’entendre la música. Pot ser l’exuberància escènica de Janelle Monáe o el minimalisme de Terry Riley & Gyan Riley. El trap descarnat de Rico Nasty o el folk embolcallant de Big Thief. La desimboltura escènica de Chai o la precisió científica d’Apparat. Els quatre bateries de Sons of Kemet XL. J Balvin com a icona global de la música llatina. The Messthetics amb els seus dos membres de Fugazi. La reunió de Stereolab. Shellac. Nina Kraviz. DJ Playero. Miley Cyrus. Él Mató a un Policía Motorizado amb J de Los Planetas, Amaia i Manu Ferrón. Rosalía després d’una conquesta del món que va salpar des de Barcelona. Jarvis Cocker amb nou espectacle i com a DJ. Tame Impala. DJ Rosario & Sama Yax, dues DJ de la casa, tancant l’escenari Ray-Ban la nit de dissabte. Podríem seguir i seguir i seguir, però segur que cada persona troba el seu número especial perquè, al capdavall, d’això és del que es tracta. 

Hi haurà rècord d’assistència. Havent augmentat l’aforament diari al Parc del Fòrum fins a les 64.500 persones per jornada, a aquestes alçades ja podem confirmar que el dissabte 1 de juny serà el dia de major afluència de la història de Primavera Sound. A manca de les xifres de vendes dels darrers dies, la previsió és que l’assistència creixi també en números absoluts i l’obertura del festival a nous públics es vegi rubricada sense deixar de costat a tota la generació que ha crescut amb Primavera Sound. El dissabte, sens dubte, tindrem moltes coses a celebrar… així que ulls (i oïdes) ben oberts. 

Hi ha 22 escenaris. 17 d’ells al Parc del Fòrum i cinc més repartits per Primavera a la Ciutat. Al recinte principal s’hi sumen El Punto by adidas Originals, un espai en forma de pista urbana de futbol comissariat per Yung Beef, a més de Your Heineken Stage amb el seu homenatge als autèntics fans, Seat Village Stage amb la seva decidida aposta pel hip hop i OCB Paper Sessions amb actuacions íntimes envoltades d’aigua. Sense oblidar Abaixadors10 al centre de la ciutat, que més enllà de ser la llar de Radio Primavera Sound enguany acollirà tres concerts gratuïts de Cuco, Hatchie i Tirzah de la mà de Living Primavera by IKEA. 

Hi ha molt més que paritat de gènere. Entre tantes xifres, les xifres perden sentit. Però també n’hi ha: The New Normal és, entre d’altres coses, que el 50,77% d’artistes del cartell d’un festival com Primavera Sound siguin femenines. El 41,92% són homes, el 6,53% respon a projectes mixtes i un 0,76% es defineix com a no binari. Tant de bo a partir d’ara no sigui necessari remarcar-ho. 

Hi ha més de 6000 persones involucrades. Producció, barres, informació, neteja, artistes, tècnics, logística, seguretat, transport… milers de persones treballant per tal que el festival sigui el més còmode, segur i divertit possible. Sense totes elles, Primavera Sound no existiria. 

Hi ha compromís. Amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, que Primavera Sound ha subscrit en un acord que vol lluitar per un món i un festival millors. Amb Nobody is Normal, el nou protocol de sensibilització i atenció contra les agressions i l’assetjament als que estan exposades aquelles persones que desafien les normes de gènere. Amb les accions de Reponsabilitat Social Corporativa de Primavera Sound, que enguany inclouen com a novetat el got reutilitzable (un altre aspecte que s’haurà de mirar amb atenció), i que afiancen les col·laboracions amb Formació i Treball, el Banc dels Aliments i Save The Children, entre d’altres organitzacions. 

Hi ha més que música. Al voltant de la música hi passaran moltes coses durant aquesta setmana, com una nova edició de Primmmavera, el cartell gastronòmic del festival que enguany presentarà una barra gurmet amb la col·laboració de Josper i el Go Beach Restaurant com a principals novetats, a més d’una proposta culinària global protagonitzada per restaurants de la ciutat i food trucks de tota mena. Però també sorprendrà la nova rambla d’entrada al festival presentada per Pull&Bear, la zona dels dos escenaris principals es tenyirà de verd i alguns afortunats viuran el festival des de dins de la Casa Ikea instal·lada a la zona Primavera Bits. Primavera Sound també és una experiència.

Hi haurà hores i hores d’streaming. De la mà de Radio Primavera Sound, Primavera Sound es veurà i s’escoltarà arreu del món de dues formes: amb una retransmissió audiovisual on es podran reviure concerts complets, fragments d’actuacions, entrevistes amb artistes i d’altres continguts exclusius; i en forma de ràdio digital que explicarà des del mateix Parc del Fòrum tot el que passi en temps reals dins el festival amb els seus protagonistes. Aviat, més detalls. 

Primavera Sound 2019, en definitiva, ja va més enllà de The New Normal. El concepte més comentat al voltant del festival en els darrers mesos. La paritat, allò urbà, el compromís. Però què més dóna què signifiqui The New Normal? Per a bé i per a mal, s’han acabat les paraules, els lemes, els debats. És moment de trepitjar el terreny, de fer realitat les proclames, de formar-se una opinió i sobretot, de gaudir d’aquesta senzilla i fantàstica excepcionalitat que és Primavera Sound. 

PRIMAVERA PRO: UNA DÈCADA A L’ENCONTRE DE LA MÚSICA

A Primavera Sound també hi ha debat cultural. El 2010, Primavera Pro va donar els seus primers passos organitzant un grapat de xerrades davant el mar, un entorn no precisament convencional per desenvolupar-hi una trobada professional. Després de nou anys i uns quants canvis d’escenari, el punt de trobada del sector musical assoleix la seva desena edició havent multiplicat el número d’activitats i d’assistents, però mantenint un caràcter heterodox traduït en una programació que va més enllà de la indústria, i fins i tot d’allò estrictament musical, per abraçar el debat cultural en el seu sentit més ampli.

Aquest és l’esperit del qual sorgeix Insumisas, secció organitzada en col·laboració amb l’associació Mujeres en la Industria de la Música i que s’integra en la programació estable de la trobada, proposant debats sobre la dimensió política del feminisme en els quals hi participaran raperes, DJs, activistes, escriptores i periodistes com Rebeca Lane, Brigitte Vasallo, Remedios Zafra i Lucía Lijtmaer.

A les tres jornades de Primavera Pro al CCCB, entre el 29 i el 31 de maig, hi haurà més activitats que se surtin de la norma. Per exemple, la sessió protagonitzada per Stephen Malkmus, que ha preparat una selecció dels seus moments musicals preferits de la història del cinema (i més enllà), permetent-nos descobrir la sorprenent cinefília de tota una icona del rock indie. Igualment reveladora serà l’entrevista a Neneh Cherry, que repassarà la seva imprevisible trajectòria artística i recollirà el Primavera Award amb el qual el festival ha volgut reconèixer el seu caràcter de pionera a l’hora d’obrir camí per a la nova normalitat al món de la música. 

De la seva part, Fermín Muguruza i la sociòlogx Iki Yos Nárvaez participaran en una taula rodona a propòsit d’una de les qüestions que més preocupació ha despertat darrerament a l’entorn musical: la identitat cultural de la música, i quins camins recorre un artista quan acut a sons provinents d’un folklore llunyà. “Tradició”, “mescla” i “modernitat” són paraules que, molt probablement, apareixeran en aquesta discussió oberta al públic i que es faran ritme al taller de candombe que impartiran els uruguais F5, que també actuaran als showcases internacionals que Primavera Pro duu al Pati de les Dones del CCCB i al Parc del Fòrum.

+Notícies