Watch Now

Neneh Cherry, Primavera Award 2019

  • L'artista recollirà el guardó en el marc de Primavera Pro, i participarà en una conversa sobre la seva trajectòria

Es va presentar en societat fa trenta anys, amb una addictiva col·lecció de manifestos "crus com el sushi", i avui canta sobre un panorama de "polítiques esquerdades". La profunda coherència en el discurs de Neneh Cherry contrasta amb la imprevisible superfície de la seva carrera, repleta de girs a l'esquerra i períodes de silenci que han estat tant fases de reflexió com desafiaments a l'exigència que la indústria musical aplica a la productivitat dels seus artistes. Però fins i tot quan ha fet un pas al costat per a agafar perspectiva, les seves cançons han continuat sent un far per als qui creuen en el pop com un instrument de resistència, vehicle de càrregues de profunditat emotiva i conceptual. Per tot això, Neneh Cherry és mereixedora del Primavera Award 2019.

Almudena Heredero, directora de Primavera Pro, valora així la decisió de reconèixer la figura de l'autora de cançons com Manchild, Woman o la recent Natural Skin Deep: "La veu de Neneh Cherry ens ha acompanyat durant molt de temps, inspirant-nos i sorprenent-nos amb cada nou projecte. L'impacte de la seva música s'ha fet incontestable a mesura que ella prenia decisions cada vegada més arriscades, tant en l'àmbit musical com en l'ideològic. En un any en què Primavera Pro s'ha proposat explorar a fons el rol actiu de les dones en la cultura, retre homenatge a una personalitat contestatària com la seva era una opció no només lògica, sinó necessària".

Una vida en la música

Se sol marcar la publicació de Raw Like Sushi l'any 1988 com a debut de Neneh Cherry però, en realitat, el seu contacte amb la música es remunta a quan, sent adolescent, es va integrar precoçment en l'escena post-punk londinenca, actuant amb diversos grups i exercint com DJ de reggae en una emissora pirata de ràdio. I fins i tot abans, a una infància marcada per l'influx dels ensenyaments vitals del seu padrastre, el trompetista de free jazz Don Cherry, de qui possiblement va aprendre una concepció musical oberta a l'inesperat i a la mescla de registres, substrat de primerencs hits com Buffalo Stance, que van fer de la cantant una revelació entre crítica i públic.
La carrera de Cherry també ha estat oberta a l'art de la col·laboració, començant pel seu marit i company artístic des de fa tres dècades, Cameron McVey, i passant per noms com Pulp, Gorillaz, Youssou N'Dour, amb qui va compondre i va interpretar 7 Seconds, una de les cançons essencials de la dècada dels noranta, i The Thing, trio de jazz noruec amb el qual va signar l'àlbum The Cherry Thing l'any 2012. Més recentment, Cherry ha trobat en Kieran Hebden (Four Tet) a un aliat essencial, implicat en la composició i producció de Blank Project (2014) i Broken Politics (2018), sengles àlbums irats i subtils al mateix temps, amb els quals la vocalista ha col·locat novament el seu nom i cognom en la primera línia del panorama musical.

El lliurament del Primavera Award a Neneh Cherry tindrà lloc el divendres 31 de maig en el marc de Primavera Pro. A continuació, l'artista mantindrà una conversa sobre la seva trajectòria amb Natty Kasambala, periodista de la publicació britànica gal-dem. El dissabte 1 de juny, Cherry actuarà a Barcelona, com a part de la programació de Primavera Sound.

Primavera Pro 2019 se celebrarà entre el 29 de maig i el 2 de juny en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Les acreditacions Basic i Premium i el passi Day Pro Conference es poden adquirir en aquest enllaç.

+Notícies